2009.10.24

Nogmaals schoolrijpheid

toe zijn aan formeel onderwijs - de rol van kind- en omgevingsfactoren bij de bepaling van schoolrijpheidDe PowerPoint over schoolrijpheid die ik vorige week op deze website plaatste, voorzag duidelijk in een behoefte. Tot vandaag heb ik de presentatie al om en bij de 145 keren verzonden. Aangezien dit thema duidelijk leeft, wil ik in dit bericht nog even stilstaan bij een boeiend artikel dat in 2007 verscheen in TOKK, het Tijdschrift voor orthopedagogiek, kinderpsychiatrie en klinische kinderpsychologie.

Het artikel geeft het verslag van een Nederlands onderzoek naar de rol van de kind- en omgevingsfactoren bij het bepalen van de schoolrijpheid. Uit dit onderzoek blijkt dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de groep schoolrijpe en de groep niet schoolrijpe kinderen gelet op de kindfactoren enerzijds en de ouderbetrokkenheid anderzijds.

Iedereen met interesse voor het thema kan het artikel lezen door eenvoudigweg op de afbeelding van de kaft van het tijdschrift te klikken. Je wordt dan meteen naar de juiste pagina op de website van Uitgeverij Acco gebracht. Klik in het schermpje dat verschijnt op de knop [openen]. Het PDF document wordt dan getoond. Wie dat wil kan het artikel na het lezen bewaren.

23:02 Gepost door Lieven Coppens | Permalink | Tags: ouders, kleuters, schoolrijpheid, kindfactoren, omgevingsfactoren, ouderbetrokkenheid | |

De commentaren zijn gesloten.